Retrosjakk

Den siste uka har vi vært på besøk hos Nellys besteforeldre på landet. I tillegg til å se på naboens sauer, lamaer og kuer, har vi vært på jakt i kjeller og loft etter leker til henne fra da jeg var liten.

I en støvete kasse bak barbie-dukker, Brio-tog og legoklosser, fant jeg en gammel skatt: Sjakkcomputeren Par Excellence. Computeren ble lansert i 1986 av Fidelity. Det amerikanske sjakkforbundet anslo computerens rating til å være ca. 2100.

 

Du skal ha spilt sjakk rimelig lenge (les: være ganske gammel) for å ha hatt denne til motstander.


Gleden var stor da jeg fant alle brikkene som hører til, og enda gladere ble jeg da computeren viste seg å fungere like bra nå som sist gang den ble brukt, for ca. 20 år siden. Grepet av nostalgi mimret jeg tilbake til midten av nittitallet, da et av mine sjakklige mål var å slå denne maskinen.

Man kan ikke bruke vintage-computeren til dype analyser, slik som for eksempel Stockfish og Houdini kan. Men den har allikevel høy underholdningsverdi som motstander. På førsteraden er det små grønne lys som representerer hver brikke, og ved siden av a-linja er det små røde lys som viser hver rad. Når man flytter en brikke, så trykker man på feltet brikken som skal flytte står på, og feltet brikken flytter til. Når computeren gjør et trekk, blinker et grønt og et rødt lys som viser hvilken brikke som flytter og til hvilket felt. Her må man selv utføre trekkene for motstanderen. Det er litt av sjarmen.

Jeg måtte selvsagt spille noen partier mot den. Selv om jeg har det meste av moderne duppeditter og trives med den stadig utviklende teknologien, må jeg si det var utrolig morsomt å spille mot den eldre og litt tregere computeren. Etter fire partier er stillingen 1,5-2,5 til meg. Dersom den faktisk har ca. 2100 i rating, så er dette godt nytt for en sjakkmamma som fortsatt sliter med ammetåke, men dersom den er overrated (hvilket jeg frykter at den er), så er dette pinlig, særlig med tanke på at jeg tok tilbake et trekk i det ene partiet.

Hvis det er noen som vet noe mer om computerens rating, vil jeg gjerne vite dette. Særlig hvis de mener at amerikanerne har evaluert den rett :) 

Én kommentar

Helge Nordahl

10.07.2017 kl.20:24

Husker jeg trente med denne på begynnelsen av 90-tallet. Tror scoren var ganske jevn når begge spilte med passe lyntempo. Jeg hadde på den tiden en rating på 2000-2100, så anslaget ditt er nok ikke så galt, ihvertfall som lynrating. Litt lavere i saktesjakk, tenker jeg. 2100 er kanskje en amerikansk rating? I så fall tilsvarer/tilsvarte vel det 1900-2000 i norsk?

Skriv en ny kommentar

hits