Den sprudlende sjakkmammaen: Sheila Barth Sahl

Dessverre er det mange kvinnelige sjakkspillere som slutter eller blir veldig mye mindre aktive når de får barn. Selv om jeg planlegger å gjøre comeback, tilhører jeg denne gruppen for tiden. En som derimot har klart å kombinere morsrollen med sjakkarriere, er Sheila Barth Sahl. 


Med sin sprudlende personlighet, smittende latter, og ikke minst like dårlige humor som jeg har - er hun en drøm å dra på turnering med. Selv om hun har en vill spillestil som burde ha 18 års-grense for publikum, er hun også en drøm å spille på lag med fordi hun kan slå hvem som helst - noe hun også ofte gjør. Hun har vært landslagets toppscorer i mange mesterskap og har mange sterke individuelle plasseringer å skryte av. Sheila har også betydd utrolig mye for norsk jentesjakk. Hun startet blant annet Jentebrigaden og jobber nå med Nordic Queen.

Her får dere et innblikk i hvordan livet hennes som mamma, sjakkspiller og sjakkmamma er.

 

Det har blitt mange pokaler og medaljer opp gjennom årene. Her smaker Sheila på gullmedaljen fra fjorårets landskamp mot Sverige.Personalia og antall barn etc.


Jeg har Sebastian på snart 18 år, Ronja på snart 15 år og Lykke på snart 9 år. Vi har også fire katter. Jeg er kjæreste med Maxim Deveraux (IM på 2354). Vi bor i Søndre Nordstrand i et hus som sørger for å holde oss i form.

 

Når begynte du å spille sjakk?


Jeg lærte sjakk på et kveldskurs på skolen da jeg var åtte år. 

Meritter:

 • Jeg er rykende fersk pending FIDE-trener.
 • NSFs hederstegn i gull.
 • USFs hederstegn i gull.
 • WIM (Woman International Master).
 • Norgesmester for jenter noen ganger.
 • Norgesmester for kadett for både gutter og jenter i Brønnøysund i det herrens år 1990.
 • I Landsturneringen på Hamar i 2007 ledet jeg mesterklassen helt til jeg tapte åttende runde. Jeg vant et nervepirrende parti i niende runde og mistet en billett til neste års eliteklasse med ett fattig kvalitetspoeng. Så det gjenstår fortsatt å vinne den hersens mesterklassen!
 • Jeg har spilt individuelle VM og Nordiske mesterskap, og har siden 1987 spilt på landslagene for jenter og kvinner i nordiske turneringer, EM og OL. Med 120 partier på elleve OL, har jeg spilt flest OL-partier for Norge, uavhengig av kjønn. I OL er jeg mest fornøyd med lagets 25. plass i Tromsø i 2014 og mine individuelle bord-plasseringer på 5., 9., 11. og 13. plass.
 • Jeg spilte for Asker da vi kom på andreplass i Eliteserien.
 • 2. plass i Nordisk for kvinner 2011.
 • Og ikke minst; kafé-sjakkmester 2015 :)

 

Spiller barna dine sjakk?


Sebastian og Ronja har spilt turneringer i Norge og Hellas, men de har lagt opp ;-) Sebastian sa en gang at når han ser hvordan jeg, Maxim og Bjarke (far til barna) har det når vi taper, så tenker han at han ikke vil bli for engasjert av spillet, for det fører til for mye smerte.


Dog har jeg fortsatt håp for Lykke. Hun er glad i og god på brettspill og kortspill, og jeg tar henne med meg på AKS-kursene mine når hun har mulighet så hun får spilt og lært med jevnaldrende.

 

Hvordan har du klart å fortsette som aktiv sjakkspiller etter at du ble mamma?


Det var vanskelig. Jeg ble langt mer passiv da barna kom. Små barn tar mye tid og ikke minst energi, og helgeturneringer ble vanskelig for da skulle jeg gjøre alt jeg ikke rakk på ukedagene. Jeg hadde egentlig en pause i min aktive karriere på nesten 12 år. Men jeg liker spillet og jeg liker miljøet, så jeg forsøkte å spille et par langsjakkturneringer hvert år og seriesjakken/eliteserien.


Det var først da jeg ble skilt og hadde "tvungen" barnepass annenhver uke at jeg kunne bli mer aktiv igjen. Den viktigste endringen kom allikevel for tre år siden da jeg sluttet i jobben som dataprogrammerer. Jeg arbeider nå som sjakktrener på heltid og har mye mer fleksibilitet til å spille og se på sjakk. 

 

Hvorfor tror du noen slutter å spille sjakk når de får barn?


Jeg har hørt at det finnes dem som synes sjakk er et tidsfordriv og når de får familie har de viktigere ting å gjøre :)
Med ansvar for barn så er det vanskelig å spille nok partier, og da gjør det vondt å se at man ikke spiller så bra som før. Spesielt det taktiske blikket trenger jevnlig trening. 


Jeg tror det kommer litt an på spillestil også. Jeg er en humørspiller og er avhengig av overskudd for å spille kreativt. Når jeg er sliten eller har andre bekymringer så spiller jeg fortsatt med en kreativ stil uten at det er noen hjerneressurser bak trekkene. Det er temmelig suicidalt. Andre spillere har en mer laid-back spillestil som ikke er så avhengig av vedlikehold. Da kan de nok fortsette å spille på sparebluss med småbarn hjemme.


Er du i full jobb har du fem ukers ferie, og hvordan skal man da gi barna nok oppmerksomhet i feriene samtidig som man får spilt sjakk? Det var et evig dilemma for meg. Barna er ganske lei av å være med på turneringer, selv når det er på varme steder og de må eventuelt bestikkes med ferie i forkant eller etterkant av turneringen. Da vil en turnering minst ta to uker.


Jeg tror også at kvinner generelt oftere stopper med tidskrevende fritidsaktiviteter når de får barn. En del kvinner og deres omgangskrets synes nok også at mennene kan tillate seg mer å reise vekk fra familien for å "leke" enn det kvinnene kan. 
En gang jeg skulle på en turnering og trengte fri fra jobben, utbrøt sjefen min helt spontant: "Men hva med barna?"

 

Sheila og samboeren Maxim bruker mye av fritiden på sjakkspilling. 

 

Hva er ditt tips til andre sjakkspillere som ønsker å kombinere rollen som forelder og aktiv sjakkspiller?


Hvis du er god på planlegging så er det beste tipset å finne en partner som også spiller sjakk ;-) Da kan man håpe på forståelse og oppmuntring når man vil sette av noen dager til å spille en turnering.


Jeg tror man må akseptere at det er noen år da barna er veldig små, hvor sjakkspilling må komme i annen rekke. Men selv i en passiv periode bør man holde på med litt sjakk. Så ta deg de 10-30 minuttene jevnlig på kveldene til å spille noen partier på nettet så ikke rusten får satt seg. Løs litt taktiske oppgaver på nett, på telefonen din eller i en bok når du reiser til jobb eller sitter på do. Ha noen partier gående på chess.com med 3-5 dagers betenkningstid. 


Titt litt på partier som blir spilt i de store turneringene. Du får mye gratis hvis du slår på en liveoverføring imens du ordner på kjøkkenet eller matcher sokker ;-)
Senk kravene til deg selv. Det er en god nok prestasjon å møte opp på helgeturneringen når du kommer heseblesende fra jobb og har ordnet med barnevakt og utsetter alt det andre du kunne ha gjort den helga.
Meld deg på lang tid i forveien. Alliér deg med en annen semipassiv spiller og finn en turnering dere begge kan delta på. Da blir det vanskeligere å trekke seg.


Tenk at du er en god rollemodell for dine barn når du spiller aktiv sjakk. De ser en forelder som er mer enn en servicestasjon. Tenk litt strategisk når du finner sjakkturneringer der resten av familien skal være med. Landsturneringen er min favoritt-turnering, men jeg vet av erfaring at barna setter mer pris på et svømmebasseng i Leros (Hellas) enn en gymsal i Stavanger. Livet er ikke bare nå, det er en tid for alt ;-)

 

Hva er din neste turnering?


Denne helgen skal jeg spille Nordstrand Grand Prix, og om en måned skal jeg spille en åpen turnering i Bregenz, Østerrike.  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

sjakkmamma

sjakkmamma

31, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits