Sjakkens A til Å - Del 1

Jeg har holdt mange sjakkurs for både nybegynnere og viderekommen, i tillegg til at jeg har skrevet to sjakkbøker. (Min første sjakkbok sammen med Silje Bjerke i 2010 og Sjakk-Slik blir du helt konge i 2014.) Jeg synes det er veldig gøy å lære bort sjakk, og vil derfor vie en del av denne bloggen til sjakkundervisning.

Jeg starter sjakkundervisningen med en gjennomgang av diverse sjakkterminologi og annet man bør vite om sjakk. Dette kommer i fire deler, og her er første del av Sjakkens A til Å.

A for Arbiter
Arbiter er navnet på dommeren i sjakk. Sjakkpartier er kjent for å gå voldsomt for seg med slåsskamper, drittslenging, og hooligans som ypper til kamp, så arbiteren må ofte gripe inn for å roe ned gemyttene og dele ut både gule og røde kort.
Nei, da. Dette forekommer svært sjeldent, nærmest aldri. Det mest voldsomme jeg har sett i en sjakkturnering, er at en spiller i siste runde i et Norgesmesterskap veltet alle brikkene på brettet, dro seg i håret, tegnet en krusedull på noteringsskjemaet, og mumlet noe som hørtes ut som f***, før han ristet oppgitt på hodet og forlot spillelokalet. Jeg tror vedkommende ikke ønsker at jeg ripper opp mer i denne historien, så jeg lar spilleren være anonym. Slike anekdoter forekommer sjeldent i sjakkverdenen. De fleste sjakkspillere er godt oppdratt, og klarer å besinne seg selv om de bukker dronningen. (Historien om han som ble så sint da han tapte at han spiste opp noteringsskjemaet sitt, kommer i et senere blogginnlegg.)
Arbiteren skal i utgangspunktet ha en minimal rolle under et sjakkparti, og skal bare gripe inn dersom noe ekstraordinært skjer.

B for bonde og bukk
Bonden er den minst mobile brikken, og derfor den brikken som er minst verdt. Hver spiller har åtte bønder. Bonden kan bare flytte ett skritt rett fram, bortsett fra første gang den flytter, da kan den flytte ett eller to skritt rett fram. Den kan aldri flytte til siden eller bakover. Bonden slår ut andre brikker én på skrå framover.

En bukk er en grov tabbe. Bukker kan ha varierende konsekvenser for fortsettelsen på et parti. Du kan overleve selv om du skulle bukke en bonde eller to, mens du ligger tynt an dersom du bukker dronningen. Alle sjakkspillere bukker, selv verdenseliten. Forskjellen er bare at vi på lavere nivå bukker så veldig mye oftere. Bukker kommer ofte når man minst aner det, i et øyeblikk man kanskje er uforsiktig og tror at ingen ting er på ferde. Det som er så brutalt med sjakk, er at man kan spille hundre gode trekk, men så kan partiet avgjøres på grunn av en bukk i det 101. trekket.

 


Her er jeg i ferd med å bukke løper mot WIM Sheila Sahl i et treingsparti. Hun var snill og lot meg ta tilbake trekket, men det er det ingen som tillater i et turneringsparti. 
 

C for Carlsen
Her trengs det vel neppe ytterligere informasjon? Verdensmester, verdensener på ratingen, tidenes høyeste rating...

D for dronningen
Dronningen er den sterkeste brikken. Hver spiller starter med én dronning, men man kan faktisk få flere dronninger i løpet av et parti. Dersom en bonde kommer over til den andre siden av brettet, kan den forvandles til en annen brikke. Siden dronningen er den sterkeste brikken, er det som regel smartest å forvandle en bonde til dronning. Man kan faktisk forvandle alle bøndene til dronninger, og dermed få totalt ni dronninger. Men dette er veldig usannsynlig at man får til.

E for e4
Trekket e4 (hvit flytter bonden som starter på e2 to skritt fram til e4) er det trekket som blir oftest spilt som førstetrekk. Det spilles på alle nivåer, både av amatører og på toppnivå.

F for felt
Det er 64 felter (eller ruter) på sjakkbrettet. 32 hvite og 32 svarte.

G for gaffel
Å få inn en gaffel kan være veldig lønnsomt. En gaffel vil si at man truer to brikker samtidig. Siden motstanderen bare kan flytte én brikke om gangen, vinner du uansett en av brikkene.

Fortsettelse følger...

Én kommentar

Nora Piscopo

22.04.2017 kl.15:08

Flott innlegg! Ha en fin dag :)

Skriv en ny kommentar

sjakkmamma

sjakkmamma

31, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits